A karácsonyi édességeken kívül érdemes mákot is beiktatni az étrendünkbe!
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legfrissebb körképe alapján hazánkban a gazdálkodók immár több mint 12 ezer hektáron foglalkoznak máktermesztéssel. Ez a tendencia jól mutatja a mák iránti növekvő érdeklődést és a növény iránti elköteleződést a mezőgazdasági szektorban.
A mák a magyar gasztronómiában hagyományosan fontos szerepet tölt be, elsősorban különböző édességek, desszertek fő alapanyaga. Az év végi ünnepek kapcsán különös jelentőséget kap, hiszen a karácsonyi bejgli sokak számára elképzelhetetlen lenne gazdag máktöltelék nélkül.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint hazánkban az elmúlt 10 évben 9 ezer hektárról több mint 12 ezer hektárra bővült a mák termőterülete, ezzel az EU csatlakozás óta közel kétszeresére nőtt a különböző mákfajták vetésterülete. Ennek oka elősorban a mák rendkívül sokrétű hasznosítása élelmiszer- és gyógyszeripari-, illetve virágkötészeti alapanyagkét.
A máktermesztés az EU-ban szigorúan szabályozott. Ennek megfelelően saját felhasználásra 500 m2 -nél kisebb területen termeszthető, alacsony 0,06 százalék alatti alkaloid-tartalmú fajták alkalmazásával. Ennél nagyobb területen történő termesztése, illetve gyógyszeripari felhasználású, magas alkaloidtartalmú fajták vetése engedélyhez kötött.
A mákot a legtöbben gazdag ízvilága miatt kedvelik, kevesen tudják, hogy emellett a mákszemek ásványianyag tartalma is figyelemre méltó, számos, a szervezetünk működése szempontjából nélkülözhetetlen nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaznak. Magas a kalcium- és a vastartalma, emellett a foszfor is erősíti a csontszövetet, a mangán pedig a kollagéntermeléshez kell, így nemcsak a csontoknak és az ízületeknek, hanem a bőrnek is jót tesz.
A mák rendkívül sokoldalú, így nem csupán ételek hozzávalójaként használhatjuk, hanem étrendkiegészítőként is kiváló választás. A ledarált mákot egy kis vízzel elegyítve, ízesíthetjük mézzel, majd gőz fölött óvatosan melegítsük össze. Ezután öntsük egy dunsztosüvegbe, és helyezzük a hűtőszekrénybe. Naponta legalább egy evőkanálnyi mennyiséget érdemes fogyasztani belőle, hogy kiaknázhassuk jótékony hatásait.