Az orvos figyelmeztet: ezeket a négy ételt érdemes elkerülni az étterem menüjéből!


Dr. Christine Adaeze Nwoha, a texasi orvos és krónikus betegségek szakértője, megosztotta négy olyan étel nevét, amelyeket soha nem rendelne meg étteremben, még ha az étlap ígéretes is. Az Instagramon közzétett videója, amely már közel félmillió megtekintést ért el, figyelmeztet arra, hogy a "trendi" fogások gyakran rejtett veszélyeket hordoznak, például káros baktériumokat - számolt be róla a Daily Mail.

Az első élelmiszer, amit érdemes kerülni, a nyers osztriga. Dr. Nwoha egyik ismerőse hosszú hónapokat töltött a kórház falai között, mindez egy fertőzött kagylónak köszönhetően. Az osztriga ugyanis rejthet magában egy rendkívül veszélyes baktériumot, a Vibrio vulnificust, amely súlyos fertőzéseket idézhet elő, sőt, akár szepszishez vagy halálhoz is vezethet. Ez a baktérium különösen nagy kockázatot jelent a várandós nők és az immunrendszerükben gyengélkedő egyének számára, de az egészséges embereket sem kíméli.

Második a jégkocka, amit gyakran elfelejtenek kockázatként kezelni. A doktor szerint a jégkészítő gépek nehezen tisztíthatók, gyakran "gusztustalanul mocskosak", és a fagyasztás sem pusztítja el az összes baktériumot. Különösen veszélyes, ha a gépeket olyan személyzet kezeli, akik nem mostak kezet toalett-használat után.

A harmadik, kerülendő elem a citrom- és limekarika, amelyek első pillantásra frissességet sugallnak. Azonban nem ritka, hogy ezek a gyümölcsök koszos padlón landolnak, majd újra a tálcára kerülnek, és végül az italokba jutnak – figyelmeztet az orvosi szakember.

Negyedik helyen a nem teljesen átsült hamburger áll. Míg egy steak esetében a külső hőkezelés elegendő lehet a baktériumok elpusztításához, addig a darált húsból készült pogácsa belsejében könnyen rejtőzhet az E. coli vagy a szalmonella. Dr. Nwoha javaslata egyértelmű: ha a tányérunkra félig sült burger kerül, ne habozzunk, küldjük vissza, hiszen a nyers hús a közepén komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

A figyelmeztetés nem véletlenszerű, hiszen világszerte évente több mint 420 ezer ember halála köthető ételmérgezéshez. Az Egyesült Királyságban a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) adatai alapján évente 2,4 millió ilyen esetet jegyeznek fel. Jelenleg különösen aggasztó egy rendkívül agresszív E.coli-törzs (STEC), amelyet a kutatók a fiatal felnőttek vastagbélrákos megbetegedéseivel is kapcsolatba hoznak.

Related posts