Ez a különleges fűszer hazánkban is megtalálható, igazi kincsnek számít, mégis meglepően kevés figyelmet kap a termesztése – Agrárszektor.
Örömmel értesítünk benneteket, hogy megnyitottuk az Agrárium, AgroFood és AgroFuture 2025 konferenciáink regisztrációját! Ne hagyjátok ki a lehetőséget, hogy december végéig 25% kedvezménnyel biztosítsátok a helyeteket!
Aki már hallott a szecsuáni borsról, az valószínűleg egy különleges kínai fűszernövényre gondol. Kevesen tudják, hogy ez a növény nemcsak konyhai fűszerként népszerű, hanem bizonyos gyógy-kozmetikai készítmények alapanyagaként is szolgál. A „szecsuáni bors” elnevezés több, a Zanthoxylum nemzetségbe tartozó fajt magában foglal, például a Z. bungeanum, Z. alatum és Z. simulans. Ezek a növények hasonló megjelenésűek, illatuk pedig szinte megegyező. A Z. simulans kisebb fává fejlődik, míg a Z. alatum természetes állapotában bokros formát ölt, hiszen már a tőből elágazik. Meglehetősen különleges jellegzetessége, hogy nemcsak a törzsén és az ágakon, hanem a levelek felületén is tüskék találhatóak, ami igazán látványossá teszi a növényt. Ha ezt a fajt ültetjük a kertünkbe, a madarak is hálásak lesznek, ugyanis a magjait különösen kedvelik. Az egész növény fűszeres illata sem zavarja őket, sőt, a sűrű ágak és a szúrós levelek között biztonságban érzik magukat, így szívesen építenek fészket benne. A szecsuáni bors neve az eredeti hazájára, Szecsuán tartományra utal, ahol a növény természetes környezetében fejlődik.
A szecsuáni bors, mely a hagyományos kínai orvoslás egyik nélkülözhetetlen összetevője, egy különleges növény termése. Ezek a 4-5 mm átmérőjű, barnásvörös, olajban gazdag, szárított terméshéjak nemcsak ízélményük miatt figyelemre méltóak, hanem a gyógyító tulajdonságaik miatt is. Ízük markánsan citrusos és csípős, ami kóstoláskor különös bizsergést vált ki a nyelven. Angolul sechuan pepper néven ismert, ami a magyar elnevezés alapjául is szolgál, noha a közismert fekete borssal ellentétben botanikailag teljesen eltérő növényről van szó.
A fűszerkeverékek sokszínű világa számos különleges ízélményt kínál, köztük a híres kínai ötfűszer keveréket és a gomasiót. Ezek a keverékek nemcsak különállóan, hanem őrölt és egész formában is elérhetők. Már egy csipetnyi is elegendő ahhoz, hogy az ételeknek egy autentikus "ázsiai" ízvilágot kölcsönözzön. Különösen harmonikusan párosítható a gyömbérrel és a fahéjjal, így tökéletes választás tenger gyümölcseiből készült fogásokhoz, valamint édes desszertekhez is. Emellett viszketést enyhítő tulajdonságával számos bőrápoló termék összetevőjeként is megjelenik, beleértve az ekcéma és pikkelysömör kezelésére szánt készítményeket. Nemcsak a táplálkozásban, hanem a szépségápolásban is megtalálható, például krémsamponokban és ránctalanító készítményekben, ahol jótékony hatásait kamatoztatják.
Humán vizsgálatok során a szecsuáni bors viszketéscsillapító hatásával kapcsolatban az átmeneti ránctalanító hatása is tudományosan igazolt lett. A növényben található egyik vegyület ígéretes lehet az Alzheimer-kór kezelésére, ezért az erre irányuló kutatások jelenleg is folynak. Azt pedig már teszttel eredményesen igazolták, hogy az ebben a kórban szenvedő állatok tanulási képessége is javult, miután a hatóanyaggal kezelték őket. A szecsuáni bors jó hatással van a koleszterin-, és vérzsírszintre is. Állatkísérletek során, ha a szecsuáni bors kivonatát adták elhízott egereknek, akkor az egyik ismert koleszterin csökkentő gyógyszer hatóanyagához a szimvasztatin-hoz hasonló hatást értek el. A terméshéjban megtalálható alkilamid vegyületek közül főleg a szanshool-nak köszönhető a fűszer csípős íze, valamint a helyi érzéstelenítő és viszketés csillapító hatása. A szecsuáni bors a benne lévő flavonoidok gyulladáscsökkentő hatása miatt mérsékelheti az irritábilis bél szindróma tüneteit.
A szecsuáni bors növényei rendkívül könnyen szaporíthatók magról, ám a vetés előtt fontos, hogy a magok hideghatást kapjanak. Ezt a téli időszak természetesen biztosítja, így a legkényelmesebb, ha a növények alatti kis magoncokat tavasszal vagy ősszel ültetjük át. Hajtásdugványról is szaporítható, de mivel a magok gyorsan és kedvező arányban csíráznak, ez a módszer sokkal egyszerűbb. A növény gyors növekedésnek indul, és jelenleg nincs jelentős kártevője vagy kórokozója, ami külön öröm, mivel nem invazív faj. Nagyobb cserépben vagy dézsában is nevelhető, de ilyenkor fontos a rendszeres metszés, hogy a gyökér és a lomb aránya megfelelő legyen. Már fiatal, 2-3 éves korában is kezd teremni, így hamar élvezhetjük a maghéj ízletes aromáját.
Az öntözésre elsősorban a kiültetést követő időszakban van szükség, hiszen a növény később már képes önállóan gazdálkodni a vízkészletével, így nem lesz különösebben vízigényes. Ezen kívül a díszkertben is bátran elhelyezhetjük, hiszen rendkívül dekoratív megjelenésű. Ősszel a piros maghéjak gyönyörű látványt nyújtanak. Ha sikerül a növényt egy jól megvilágított, egyenletesen benapozott helyre ültetni, ahol a fény minden irányból bőségesen éri, akkor a szecsuáni bors növények metszés nélkül is szimmetrikus, kompakt formát mutatnak.
A Z. simulans faj egy különleges kis fa, amely lombhullató jellege ellenére szúrós ágaival télen is vonzó látványt nyújt. Érdemes figyelmet szentelni a Z. alatum-nak is, hiszen bár fűszerként haszonnövényként tartják számon, díszkertbe is kiválóan illik. Félörökzöld lombja miatt, ha a tél nem tartogat hosszan tartó fagyos napokat, a növény a hideg hónapokban is megőrzi leveleit. Kemény teleken természetesen elveszíti lombját, de tavasszal újra zöldellni kezd. Ez a növény jól példázza, mennyire fontos lenne a földrajzi és éghajlati viszonyok figyelembevételével felfedezni és alkalmazni azokat a növényfajokat, amelyek hazánkhoz hasonló területeken problémamentesen termeszthetők. Az amerikai és ázsiai kontinens területein is találhatunk olyan éghajlati viszonyokat, amelyek szinte azonosak a magyarral, így az ott őshonos növények nálunk is könnyedén megélhetik mindennapjaikat.