Fedezd fel a különleges fűszer világát, amely hazánkban is megterem: értéke felér az aranyéval, mégis ritkán ültetik a hazai földekre - Agro Napló.


A szecsuáni bors egy távoli földrész ízletes fűszere, amely különlegességével hívja fel magára a figyelmet: a felhasznált rész a maghéj, ami ritkának számít a fűszerek között. Hazánkban még nem terjedt el széles körben, pedig a növény kifejezetten téltűrő, és egyes fajtái az enyhébb teleken még a leveleiket is megőrzik. A szecsuáni bors különböző fajai között akadnak kisebb fává fejlődők, míg mások tőből ágazó bokrokká nőnek, ezzel változatos megjelenést és felhasználási lehetőségeket kínálva.

A szecsuáni bors hallatán sokan egy különleges kínai fűszernövényre asszociálnak, ám kevesen tudják, hogy ez a növény gyógyászati és kozmetikai készítmények alapjául is szolgálhat. A szecsuáni bors név alatt több növényfaj is megtalálható, amelyek a Zanthoxylum nemzetséghez tartoznak, például a Z. bungeanum, Z. alatum és Z. simulans. Ezek a növények hasonló megjelenésűek, illatuk pedig szinte egyforma. A Z. simulans kisebb fává fejlődik, míg az alatum már a gyökerénél elágazik, így természetes állapotában bokros formát mutat. Ez utóbbi különlegessége, hogy nemcsak a törzsén és az ágakon, hanem még a levelein is tüskék találhatóak, ami igazán figyelemfelkeltővé teszi a növényt. Amellett, hogy a kertünk szépségét növeli, a madarak is kedvelik, hiszen a magjai különösen vonzóak számukra. Az egész növény fűszeres illata sem riasztja őket el, sőt, a sűrű ágrendszer és a szúrós levelek védelmet nyújtanak, így szívesen fészkelnek benne. A fűszer neve pedig a Szecsuán tartományból származik, mely a növény eredeti hazája.

A szecsuáni bors a hagyományos kínai orvoslás egyik alapanyaga, a felhasznált növényi rész a 4-5 mm átmérőjű barnásvörös, nagy olaj tartalmú, szárított, szártalanított terméshéj. Íze jellegzetesen citrusosan csípős, önmagában kóstolva bizsergeti a nyelvet. Angol neve sechuan pepper, ennek a fordítása lehet a magyar név, noha a közismert fekete borshoz botanikai szempontból semmi köze.

A fűszerkeverékek világában számos izgalmas és különleges összetevő található, mint például a híres kínai ötfűszer keverék vagy a tápláló gomasio. Ezek a fűszerek nemcsak egészben, hanem őrölve is beszerezhetők, így könnyen beépíthetők a mindennapi ételeinkbe. Még a legkisebb mennyiség is elegáns "ázsiai ízt" varázsol az ételekbe. Különösen jól harmonizál a gyömbérrel és a fahéjjal, így ideális választás tenger gyümölcseihez és édes desszertekhez egyaránt. Ezen kívül, a fűszer viszketést csillapító tulajdonságai miatt számos bőrápolási termék alapanyagául szolgál, különösen az ekcéma és pikkelysömör kezelésére kifejlesztett készítményekben. Nemcsak a szépségápolásban, hanem krémsamponokban és ránctalanító hatású krémekben is fellelhető, így a bőr és a haj ápolásában is fontos szerepet játszik.

A humán kutatások során a szecsuáni bors viszketéscsillapító tulajdonságai mellett felfedezték, hogy átmeneti ránctalanító hatása is tudományosan megerősítést nyert. E növény egyes vegyületei ígéretes lehetőségeket kínálnak az Alzheimer-kór kezelésében, ezért a kutatások ebben az irányban jelenleg is aktívan zajlanak. Eddigi tesztek alapján kimutatták, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő állatok tanulási képessége javult, miután a hatóanyaggal kezelték őket. A szecsuáni bors emellett kedvező hatással bír a koleszterin- és vérzsírszintre is: állatkísérletek során, elhízott egereknek adott szecsuáni bors kivonat hasonló hatást mutatott, mint az ismert koleszterincsökkentő gyógyszer, a szimvasztatin. A fűszer csípős ízét a terméshéjban található alkilamid vegyületek közül elsősorban a szanshool adja, amely helyi érzéstelenítő és viszketéscsillapító hatással is bír. Továbbá, a szecsuáni bors flavonoidokban gazdag összetevői hozzájárulhatnak az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítéséhez, gyulladáscsökkentő hatásuk révén.

A szecsuáni bors növények könnyen szaporíthatók magról, csak a vetést megelőzően hideghatásnak kell érnie a magokat. Ezt a téli időszak megoldja, így a legegyszerűbb a növények alatt kikelő kis magoncokat tavasszal, vagy ősszel átültetni. Hajtásdugványról is szaporítható, de mivel a magja gyorsan és jó arányban csírázik, azzal egyszerűbb. A növény gyorsan fejlődik, kártevője, kórokozója nincs jelenleg, és szerencsére nem is invazív. Nagyobb cserépben, vagy dézsában is tartható, csak ebben az esetben rendszeres metszést igényel, hogy a gyökér és lomb aránya ideális maradjon. Gyorsan fejlődik, és már fiatal 2-3 éves korától terem, ezért hamar megkóstolhatjuk a maghéjait.

Az öntözési igények szempontjából a szecsuáni bors növények a kiültetést követő időszakban igényelnek némi figyelmet, ám később már képesek önállóan boldogulni, így nem válnak vízigényessé. A díszkertünk ékességeként is megállják a helyüket, hiszen különösen vonzó megjelenésük van, és ősszel a ragyogó piros maghéjak igazán látványos díszítést nyújtanak. Ha ügyesen választunk ki egy napsütötte, egyenletes megvilágítású helyet a növény számára, akkor a szecsuáni bors szép, szimmetrikus és kompakt formát ölt, még metszés nélkül is.

A Z. simulans faj, amely kis fává fejlődik, lombhullató jelleggel bír, de szúrós ágai télen is vonzó látványt nyújtanak. Érdemes figyelembe venni a Z. alatum-ot is a díszkert tervezésekor, hiszen bár fűszerként is hasznosítható, a félörökzöld lombja különösen szép kiegészítője lehet a téli tájnak, amennyiben nincsenek hosszan tartó fagyos időszakok. A kemény teleken ugyanakkor elveszíti leveleit, de tavasszal újra életre kel, és friss zölddel borítja be a kertet. Ez a növény jól példázza, hogy érdemes lenne a földrajzi és éghajlati adottságok alapján olyan növényfajokat felfedezni és alkalmazni, amelyek hazánkhoz hasonló területeken problémamentesen termeszthetők. Az amerikai és ázsiai kontinensen számos olyan régió található, ahol az éghajlati viszonyok hasonlítanak a mieinkhez, így az ottani őshonos fajok nálunk is könnyedén megélhetnek.

Related posts