Fertőző jégkockák: a jég nem csupán víz, hanem egy igazi rejtély is az italunkban!
A forró nyári napok elviselhetetlenné válnak egy hűsítő, jéghideg ital nélkül, ám érdemes óvatosnak lenni, hiszen a poharunkban olvadó jég potenciális fertőzési forrást jelenthet.
A jeges italok hűsítenek, de sajnos, komolyabb problémát is okozhatnak.
Ha olyan tiszta, ivóvíz minőségű vízből készítjük a jégkockákat, és gondosan, higiénikusan tároljuk őket, akkor a jég ugyanolyan biztonságos, mint maga a víz - nyugodtan fogyaszthatjuk, miután elolvadt. Azonban a helyzet kockázatossá válik, ha a jég szennyezett vízből készült, vagy ha valamilyen szennyeződés éri: például, ha kézzel nyúlnak bele, vagy ha piszkos körülmények között fagyasztják le, a baktériumok könnyen elszaporodhatnak benne.
Éttermek, bárok és kávézók jégkockáit fogyasztva nehéz biztosan tudni, milyen forrású vízből készültek, és mennyire tiszta környezetben állították elő őket. Bár néhány kutatás azt sugallja, hogy a szénsavas és alkoholos italok képesek lehetnek a baktériumok egy részének elpusztítására, ezt semmiképp sem tekinthetjük biztosítéknak. Ezért különösen lényeges, hogy megbízható helyeket válasszunk, főleg nyaralásunk idején, ahol a higiéniai szabályok betartása garantált.
A legpraktikusabb módszer, ha otthon, szűrt vagy felforralt vízből készít jégkockákat. Ezzel garantálhatja, hogy a jégkockák egészségesek maradnak, még az elolvadás után is!
Fontos, hogy a fagyasztónk mindig tisztán tartott legyen. Rendszeresen ellenőrizzük a jégkockatartót és a fagyasztó belső terét, hiszen a ritkábban takarított helyeken könnyen megjelenhetnek baktériumok, penész vagy ételmaradékokból származó szennyeződések. Ezzel nemcsak a fagyasztott élelmiszereink minőségét védjük, hanem a családunk egészségét is óvjuk.
Ha pedig utazáskor szeretnénk jeges italt inni, a palackozott vízből készült jég a legbiztonságosabb választás - így csökkenthetjük a gyomor- és bélfertőzések kockázatát.