Fogyasztóvédelmi hatóságok riasztó felfedezéseket tettek a magyar üzletek polcain: olyan fűszereket azonosítottak, amelyek potenciálisan rákkeltő hatásúak, és súlyosan károsíthatják a májat.


Melyik ország városa Graz? Csak az igazán műveltek tudják mind a nyolcat

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) legutóbbi, átfogó ellenőrzése során a vizsgált oregánó minták közel fele nem felelt meg a várakozásoknak. Az ellenőrzés középpontjában két, hazánkban rendkívül kedvelt fűszer, az oregánó és az őrölt bors állt. Eredmények részletesen a hatóság hivatalos weboldalán találhatók.

Az NKFH által vizsgált oregánó minták több mint 46%-a problémásnak bizonyult, 15 oregánó minta közül 4, átlagosan 70-80%-ban tartalmazott idegen növényt. Az ellenőrzések nemcsak a hagyományos és online kereskedelemben elérhető termékekre terjedtek ki, hanem a keleti, illetve a csomagolásmentes boltok lédig árusított fűszereire is. A szakemberek a termékek nyomonkövethetőségét, tárolási gyakorlatát és higiéniai feltételeit is ellenőrizték.

Az Európai Bizottság 2019 és 2021 között egy átfogó ellenőrzést végzett, amelyben 21 uniós tagállam, valamint Svájc és Norvégia is részt vett. Az ellenőrzés során arra a megdöbbentő következtetésre jutottak, hogy az oregánó a legnagyobb arányban hamisított fűszernövény. A vizsgált minták közel felében felfedeztek valamilyen idegen növényi anyagot, leggyakrabban olajfa- vagy mirtuszlevelet. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) és az EUROPOL által közzétett jelentések is megerősítették ezeket a megállapításokat, aláhúzva a fűszernövények hamisításának komoly problémáját.

A valódi oregánó termesztése és betakarítása lényegesen költségesebb, mint az olajfa vagy a mirtuszlevelek gyűjtése. Ezek a növények olcsóbb alternatívaként széles körben elérhetők, és őrölve hasonló aromákat és ízjegyeket kínálnak, ami megnehezíti a fogyasztók számára a valódi oregánó azonosítását. A laboratóriumi elemzéshez pedig speciális, és gyakran drága vizsgálatokra van szükség, mint például DNS-, kémiai és illóolaj-analízis, hogy pontosan meg lehessen határozni a termékek összetételét.

A célellenőrzés keretén belül ellenőrzött négy üzlet közül kettőben hiányos volt a nyomonkövethetőség. Több helyen fedetlen edényekben tárolták a fűszereket, amelyekbe kézzel is belenyúlhattak a vásárlók. A közös lapátok használata szintén jelentős higiéniai kockázatot jelentett. Egy üzletben lejárt szavatosságú és magyar nyelvű jelölés nélküli fűszerek kerültek forgalomba, amelyeknek a polcokról történő eltávolításáról a hatóság azonnal intézkedett. A feltárt jogsértések miatt az NKFH összesen 653 625 Ft bírságot szabott ki.

Az oregánó minták több mint 46%-a problémásnak bizonyult. A kutatások során megállapították, hogy a 15 vizsgált oregánó minta közül 4 olyan idegen növényt tartalmazott, amelyek aránya átlagosan 70-80%-ra rúgott. Egyes esetekben pedig a minták összetételének akár 85%-át is olajfalevél tette ki.

Három termékben az uniós határértéket meghaladó mennyiségben mutattak ki veszélyes anyagot (Pirrolizidin-alkaloid), amely rövid távon májkárosodást okozhat, hosszú távon pedig potenciálisan rákkeltő, különösen veszélyes lehet gyermekek számára.

A hatóságok eljárásokat indítottak az érintett cégekkel szemben. A közlemény szerint az őrölt bors mintái minden előírásnak megfeleltek; a vizsgálatok során sem növényvédőszer-maradékot, sem pedig mikrobiológiai szennyeződést nem mutattak ki.

Az NKFH küldetése, hogy a potenciálisan veszélyes vagy megtévesztő jelöléssel ellátott termékek mielőbb eltűnjenek a boltok polcairól, ezzel is elősegítve a fogyasztói biztonság hosszú távú növekedését. Az ellenőrzési folyamatok nemcsak a tisztességes vállalkozások védelmét szolgálják, hanem motiválják a gyártókat és kereskedőket a jogszabályok betartására is.

Related posts